Your Cart

Gezond fietsen in de stad: tips tegen luchtvervuililng

Gezond fietsen: tips tegen luchtvervuiling

In Nederland leven we gemiddeld 13 maanden korter door luchtverontreiniging.

Luchtvervuiling is een groot en onderschat gevaar voor onze gezondheid. De belangrijkste oorzaak is fijnstof: minuscule zwevende deeltjes die de longen beschadigen en leiden tot een verhoogd risico op hart-, vaat- of longaandoeningen.

Helaas hebben fietsers het meest last van fijnstof. Dat komt omdat ze zich tussen het vervuilende verkeer begeven en omdat ze de fijnstof dieper in hun longer krijgen door de inspanning. Gelukkig kun je zelf ook wat doen!

fiets-amsterdam2

Fijnstof is een sluipmoordenaar. Maar omdat je het niet goed ziet en merkt krijgt het niet zo veel aandacht.
Gelukkig worden er maatregelen genomen om steeds meer vervuilend vervoer uit te stad te weren. Zo wordt per 1 januri 2018 oude 2 takt scooters en brommer verboden in Amsterdam.
Hopelijk kiezen ook steeds meer mensen voor het openbaar vervoer of de al dan niet elektrische fiets.

Voorlopig zitten we echter nog met een verhoogd fijnstof niveau in de steden. Gelukkig kun je zelf ook wat doen: hier volgen een aantal tips

Tips voor gezond fietsen in de stad

1. Vermijdt de spits
Hoe drukker hoe meer vervuiling – dus als het kan vermijdt de spitsuren. Dat is ook nog eens veiliger. Als het kan zorg dan dat je afspraken hebt buiten de spitsuren. Dat was je misschien al wel gewend voor de auto, maar voor fietsen in de stad is dat ook een goed idee.

2. Kies een rustige route
Probeer de drukke verkeerswegen te mijden. Misschien moet je dan een klein stukje omfietsen, maar het is relaxter en je wordt minder aan de vervuiling bloot gesteld.

3. Wacht bij een stoplicht vóór de auto’s
Als je dan toch bij een durk verkeerspunt moet wachten, stop vóór de auto’s bij het stop licht. Dat is ook veiliger want dan kunnen ze je goed zien.

4. Span je niet te veel in.
Als je heel hard fietst heeft je lichaam meer zuurstof nodig en ga je dieper inademen. Dan komt het fijnstof ook dieper in je longen te zitten. Doe het gewoon iets rustiger aan of koop een elektrische fiets 😉

5. Let op het weer en wacht op een lekkere regenbui
Het voordeel van fijnstof t.o.v. bijvoorbeeld CO2 uitstoot is dat het fijnstof door een goede regenbui wordt weggespoeld. Een regenbui is een soort grote poetsbeurt. Dus kijk je op buienradar en twijfel je of je voor of na de buien moet vertrekken dan weet je wat je moet doen.

Met deze tips zul je minder last hebben van fjinstof. Maar uiteindelijk moet het probleem natuurlijk bij de bron aangepakt worden.

Schoner vervoer zonder uitstoot!

Wil je meer weten over de vervuiling? Bekijk ook de site van luchtmeetnet.nl met actuele informatie over luchtvervuiling.

Free Worldwide shipping

On all orders above $50

Easy 30 days returns

30 days money back guarantee

International Warranty

Offered in the country of usage

100% Secure Checkout

PayPal / MasterCard / Visa